Τα Νέα του Μουσείου

11 Απρ 2023

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα του Μορφωτικού Συλλόγου Κύμης

Φίλες και φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο νέο εικονικό σπίτι του Μορφωτικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κύμης, ο οποίος αξιοποιεί τις δυνατότητες της τεχνολογίας, για μια χωρίς χωρικούς και χρονικούς περιορισμούς επικοινωνία μαζί σας. Μια επικοινωνία που θα επιτρέπει τη σύσφιξη των δεσμών μας και τη διεύρυνση των πολιτιστικών μας οριζόντων.

Με ανοιχτές τις «πόρτες» αυτής της ιστοσελίδας περιμένουμε να μας επισκεφθείτε και να περιηγηθείτε στο Λαογραφικό Μουσείο, να βρείτε θέματα που αφορούν την ιστορία, τη λαογραφία, την πολιτιστική κληρονομιά της Κύμης, θέματα που αφορούν το παρελθόν, αλλά και το παρόν και το μέλλον της, αφού η παράδοση είναι από τη φύση της δυναμική και η γνώση του παρελθόντος είναι προϋπόθεση κριτικής και εξέλιξης.

Η δημιουργία αυτής της διαδικτυακής πλατφόρμας αποτελεί ένα ορόσημο για το Σύλλογό μας, ανάλογης σημασίας με το ορόσημο που απετέλεσε η έκδοση (το 1984) του 1ου φύλλου της εφημερίδας «Κουμιώτικα Νέα». Ένα έντυπο που επί σειρά ετών κάλυψε με επάρκεια και υπευθυνότητα τις ανάγκες επικοινωνίας, πληροφόρησης και ενημέρωσης των συμπατριωτών μας. Γι’ αυτό μεριμνήσαμε, ώστε το site μας να περιλαμβάνει μια ειδική πτέρυγα αφιερωμένη στα «Κουμιώτικα Νέα», στην οποία θα μπορείτε να βρείτε σε ψηφιακή μορφή και να διαβάσετε όλα τα φύλλα τους, να ταξιδέψετε πίσω στο χρόνο, να θυμηθείτε, να αναπολήσετε, και να προβληματιστείτε από όλα όσα συνέβησαν, μικρά και μεγάλα, από το 1984 μέχρι και το 1992 που τερματίστηκε η έκδοση της εφημερίδας.

Πέραν αυτού, οι επισκέπτες της ιστοσελίδας θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση στο ψηφιοποιημένο αρχειακό υλικό που θα φροντίσουμε να γίνεται όλο και μεγαλύτερο, ώστε να αποτελεί εργαλείο για όποιον θέλει να ερευνήσει την ιστορία, τη λαογραφία, αλλά και την γενεαλογία της Κύμης.

Μια σημαντική βάση δεδομένων που σταδιακά θα εμπλουτίζεται με φωτογραφίες, βίντεο, χειρόγραφα κείμενα, τίτλους βιβλίων και πρωτότυπο multimedia υλικό και θα είναι στη διάθεση όλων. Οι επισκέπτες-χρήστες του site θα μπορούν διαδραστικά, να αναζητήσουν και να αποκτήσουν όποια πληροφορία τους ενδιαφέρει, έχοντας παράλληλα τη δυνατότητα να προσφέρουν και δικό τους υλικό προς εμπλουτισμό του αρχείου μας, συμμετέχοντας έτσι στα πολιτιστικά δρώμενα. Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιες από τις θεματικές ενότητες του site:

  • Λαογραφικό Μουσείο (με δυνατότητα εικονικής περιήγησης)
  • Ψηφιακό αποθετήριο
  • Εκδηλώσεις – Δράσεις του Συλλόγου
  • Η Κύμη
  • Επικοινωνία

Θέλουμε να πιστεύουμε και αισιοδοξούμε ότι με τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες που προσφέρει αυτό το εγχείρημά μπορεί να δοθεί ένα νέο, ισχυρό κίνητρο για ενασχόληση των συμπατριωτών μας, όπου κι αν βρίσκονται, με τα κοινά και ιδιαίτερα με την πολιτιστική μας κληρονομιά. Εάν αυτό επιτευχθεί, τότε αυτή θα είναι και η μεγαλύτερη ανταμοιβή όχι μόνο για τις προσπάθειες που καταβάλαμε ώστε το site να γίνει πραγματικότητα, αλλά και για εκείνες που θα απαιτηθούν ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί εύρυθμα και να μακροημερεύει.

Εκ μέρους του Δ.Σ.,
Νικόλαος Πιτερός Πρόεδρος του Μ.Ε.Σ Κύμης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Please wait…