Ψηφιακό αποθετήριο

Το επάγγελμα του Ναυτικού…άνθρωπος – μηχανή: 1-0

PHOTO1_RitaNanou

Κατηγορία αρχείου:

Κύμης αφηγήματα

Χρονολογία:

2024

Περίληψη συνέντευξης

Η Ρίτα Νάνου, συνταξιούχος εκπαιδευτικός, αφηγείται στον εγγόνο της αναμνήσεις για το επάγγελμα του ναυτικού στην Κύμη, καθώς ο άντρας της ήταν καπετάνιος. Η αφήγηση ξεκινάει από τη δεκαετία του ‘50 και τις δυσκολίες της ζωής των ναυτικών με τα μέσα της εποχής. Από την εξιστόρησή της ανακαλύπτουμε τη μεγάλη διάρκεια των ταξιδιών των πλοίων, τη μονοτονία που αισθάνονταν πολλές φορές οι ναυτικοί στα καράβια, καθώς και την πολύκαιρη απουσία τους από την οικογένεια. Μαθαίνουμε πώς μπορούσε ένας νέος να γίνει καπετάνιος, και τις δεξιότητες που ανέπτυσσαν οι ναυτικοί, πριν από την επέλαση της τεχνολογίας και των δορυφόρων, με χαρακτηριστική τη χρήση του εξάντα. Η φωνή της κυρίας Νάνου μάς μεταφέρει τις αφηγήσεις του άντρα της, καπετάν-Βαγγέλη, με τους κινδύνους που πάντα κρύβει η θάλασσα και κλείνει με τη διαχρονικότητα του επαγγέλματος για τους κατοίκους της περιοχής.

Αφηγήτρια

Νάνου Ρίτα, 72 ετών. Συνταξιούχος εκπαιδευτικός

Ομάδα συνέντευξης

Νάνος Δημήτρης, Κύτρος Γιώργος | Β’ Γυμνασίου Κύμης

Αγαπημένο απόσπασμα μαθητών – συνεντευξιαστών

«Θυμάμαι τον Βαγγέλη να μου λέει ότι το πλοίο του ήταν αγνοούμενο για τρεις ημέρες, κοντά στο Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας. Δεν ήταν δυνατή η ασύρματη επικοινωνία με τη ναυτιλιακή εταιρεία, το πλοίο είχε μείνει ακυβέρνητο, και το πλήρωμα είχε ανάψει όλα τα κεριά που υπήρχαν, προσευχόμενο στον Άγιο Νικόλαο για βοήθεια».

Διάρκεια συνέντευξης

10 λεπτά

Κατηγορία

Παραδοσιακά επαγγέλματα Κύμης


Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του «Κύμης αφηγήματα» έργο που χρηματοδοτήθηκε από το ΥΠΠΟ – Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Τμήμα Μουσείων Νεότερου Πολιτισμού, στο πλαίσιο του προγράμματός του για δράσεις Μουσείων και Συλλογών Νεότερου Πολιτισμού 2023.

ΑΛΛΑ ΑΡΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΑΣ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΧΕΙΑ

Please wait…