Λαογραφικό Μουσείο

Το Λαογραφικό Μουσείο Κύμης ιδρύθηκε το 1981 από το Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Κύμης. Είναι το μεγαλύτερο και καλύτερα οργανωμένο λαογραφικό μουσείο της Εύβοιας και ένα από τα καλύτερα στο είδος του περιφερειακά μουσεία της χώρας. Επιπλέον έχει το χαρακτήρα του μουσείου της πόλης.

Στεγάζεται σε ιδιόκτητο τριώροφο νεοκλασικό κτήριο του τέλους του 19ου αιώνα, που βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πόλης και ανήκε στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, στο οποίο στέγαζε επί σειρά ετών το εδώ Κατάστημά της. Το 1997 περιήλθε στην ιδιοκτησία του Συλλόγου.

Η συλλογή του Μουσείου αριθμεί περί τα 1800 αντικείμενα της περιόδου 1800 – 1930, εποχής που η Κύμη γνώρισε ακμή στον οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό τομέα, λόγω του διαμετακομιστικού εμπορίου του φημισμένου μαύρου κρασιού της στα λιμάνια του Ευξείνου Πόντου και της Γαλλίας. Απαρτίσθηκε δε από δωρεές των κατοίκων, οι οποίοι στήριξαν και συνεχίζουν να στηρίζουν ηθικά και υλικά την όλη προσπάθεια της ίδρυσης και λειτουργίας του Μουσείου.

Στον κήπο του Μουσείου έχει κατασκευαστεί υπαίθριο κυκλικό θέατρο 250 θέσεων, στο οποίο πραγματοποιούνται πολλές εκδηλώσεις κατά τους θερινούς μήνες. Επίσης, διαθέτει αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, η οποία χρησιμοποιείται για εικαστικές εκθέσεις, διαλέξεις, σεμινάρια κ.ά., χρήσεις απαραίτητες και συμπληρωματικές της λειτουργίας του Μουσείου, σύμφωνα με τις αντιλήψεις της σύγχρονης Μουσειολογίας.

Το Μουσείο συνεργάζεται σε μόνιμη βάση ή κατά περίπτωση, με Πανεπιστήμια, το Διεθνές Συμβούλιο των Μουσείων (ICOM), Κέντρα Ερευνών, συναφή Μουσεία, Βιβλιοθήκες, Πινακοθήκες και ιδιώτες επιστήμονες για την πραγματοποίηση των ερευνητικών του στόχων.

laografiko-mouseio-2

Εκθέματα - Συλλογές

Το Μουσείο διαθέτει πλούσιες συλλογές αντικειμένων, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους εξής κλάδους της λαϊκής τέχνης:

 • Υφαντική (κυρίως τα αραχνοΰφαντα μεταξωτά και τα τιριπλένια)
 • Κεντητική (κυρίως τα κουκουλάρικα κάδρα και τα ασπροκεντήματα)
 • Ενδυμασίες (ανδρικές-γυναικείες νυφικές, γιορτινές, καθημερινές)
 • Μεταλλοτεχνία
 • Κεραμική
 • Ξυλογλυπτική
 • Λαϊκή ζωγραφική (έργα G.D’Esposito, Σωτ. Χρυσανθόπουλου).
 • Λιθογλυπτική.

Οι συλλογές εκτίθενται στους χώρους του Μουσείου, εμβαδού 450 τ.μ., ως εξής:

 • Στο ισόγειο είναι η μεγάλη αίθουσα με τις φορεσιές, τις στολές των πολεμιστών των Βαλκανικών Πολέμων, τα άμφια του αγίου Νεκταρίου, τα ιερά σκεύη, τα ξυλόγλυπτα, τα κοσμήματα και την «αστική γωνιά». Επίσης, η αίθουσα με τα σκεύη οικιακής χρήσης και σε ανεξάρτητες αίθουσες το Γραφείο με τη Βιβλιοθήκη, τα Αρχεία (Φωτογραφικό, Ηχοθήκη, Ταινιοθήκη) και το φωτογραφικό εργαστήριο.
 • Στον επάνω όροφο είναι οι αίθουσες που αναπαριστούν το σαλόνι και την κρεβατοκάμαρα στην τυπική τους μορφή, η αίθουσα με τον αργαλειό και τα υφαντά, οι τρεις μικρότερες αίθουσες με τα κεντήματα και τα πλεχτά και η αίθουσα των εντύπων και των φωτογραφιών της Κύμης, καθώς και από τη ζωή του Κυμαίου ευεργέτη της ανθρωπότητας Γ. Παπανικολάου. Στον όροφο είναι και η αποθήκη του λαογραφικού υλικού.
 • Στο υπόγειο είναι το κηροπλαστείο, ο χώρος της μπουγάδας και το παραδοσιακό κατώγι με το κελάρι και τα γεωργικά εργαλεία. Επίσης, το συντηρητήριο και το κυλικείο.
  Το Μουσείο έχει τεκμηριώσει τη συλλογή του, την οποία συντηρείεπιστημονικά. Διαθέτει στους επισκέπτες πολύγλωσσο κατατοπιστικό οδηγό.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΚΘΕΜΑΤΩΝ

Παράρτημα Πύργου


Στο χωριό Πύργο της Κύμης, στο ιδιόκτητο «Αρχοντικό Χρυσανθόπουλου» σχεδιάζεται να υλοποιηθεί Παράρτημα του Μουσείου. Στους διαμορφωμένους χώρους του ισογείου σχεδιάζεται να φιλοξενηθεί η συλλογή του λαϊκού καλλιτέχνη του 19ου αιώνα Σωτήρη Χρυσανθόπουλου, με το πολυσχιδές ταλέντο σε κοσμικό και θρησκευτικό έργο όπως: εικόνες, τοιχογραφίες, ανάγλυφα, καθώς και η βιβλιοθήκη του, αποτελούμενη από παλαίτυπες εκδόσεις. Ο επάνω όροφος του κτηρίου σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθεί για την προβολή, ανάπτυξη και μουσειακή αξιοποίησή των παλαιοντολογικών ευρημάτων της Κύμης, σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τοποθεσία – Ωράριο λειτουργίας

Διεύθυνση: Νικολάου Παππά 14, 34003, Κύμη
Τηλέφωνο: 2222022011

Please wait…