Ψηφιακό αποθετήριο

«Φτιάζουμε μπακλαβά τον παραδοσιακό από τα 10 μου χρόνια»: Η κυρία Μαρία αφηγείται

PHOTO2_MariaKutrou

Κατηγορία αρχείου:

Κύμης αφηγήματα

Χρονολογία:

2023

Περίληψη συνέντευξης

Ο Χρήστος Κύτρος παρουσιάζει στη συνέντευξή του τον παραδοσιακό μπακλαβά της γιαγιάς του φτιαγμένο με τη σαΐτα και ψημένο στον ξυλόφουρνο. Περιγράφει αναλυτικά τη διαδικασία παρασκευής, τα υλικά και τα μυστικά της επιτυχίας του. Η αφηγήτρια μέσα από τις παιδικές και νεανικές της αναμνήσεις συνδέει τον μπακλαβά με το τοπικό πρωτοχρονιάτικο έθιμο, με στιγμές της ανθρώπινης ζωής και πραγματοποιεί ένα γευστικό ταξίδι στον χρόνο. Παράλληλα, επισημαίνει τη σπουδαιότητα της συνέχισης της παράδοσης του μπακλαβά από γενιά σε γενιά, όπως ακριβώς συνέβη και με την ίδια. Τέλος, εύχεται να καταγραφεί επίσημα και να αξιοποιηθεί η συνταγή του κουμιώτικου μπακλαβά ώστε να αναδειχθεί το εύγευστο αυτό γλύκισμα σε όλο τον κόσμο.

Αφηγήτρια

Μαρία Κύτρου, τυροκόμος, 66 ετών, γιαγιά Χρήστου

Ομάδα συνέντευξης

Χρήστος Κύτρος, Ζωή Μουτσιούνα (εκπαιδευτικός παράλληλης στήριξης) | Α ‘ Λυκείου Κύμης

Αγαπημένο απόσπασμα μαθητών – συνεντευξιαστών

«Απ’ τα 10 μου χρόνια έβλεπα τη μητέρα μου με τη γιαγιά μου ν’ ανοίγουνε φύλλο και κάνανε τον παραδοσιακό μπακλαβά. Απ’ τα 13 μου προς 14 άρχισα κι εγώ να παίρνω τη σαΐτα και ν΄ ανοίγω φύλλο, να φτιάζω μπακλαβά και το χαιρόμουνα πολύ, γιατί ήμουνα και μικρή. Και φτιάζαμε τα ταψιά και τα πηγαίναμε σε παραδοσιακό φούρνο, σε ξυλόφουρνο».

Διάρκεια συνέντευξης

14 λεπτά

Κατηγορία

Συνταγές και γαστρονομία


Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του «Κύμης αφηγήματα» έργο που χρηματοδοτήθηκε από το ΥΠΠΟ – Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Τμήμα Μουσείων Νεότερου Πολιτισμού, στο πλαίσιο του προγράμματός του για δράσεις Μουσείων και Συλλογών Νεότερου Πολιτισμού 2023.

ΑΛΛΑ ΑΡΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΑΣ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΧΕΙΑ

Please wait…