Ψηφιακό αποθετήριο

«Το μεγάλο πλην είναι η απουσία»: Μια σύζυγος ναυτικού αφηγείται

Το μεγάλο πλην είναι η απουσία

Κατηγορία αρχείου:

Κύμης αφηγήματα

Χρονολογία:

2023

Περίληψη συνέντευξης

Περίληψη συνέντευξης Η Κυριακή Πύθουλα, ξεκινώντας από τα παιδικά χρόνια και τις σχολικές της αναμνήσεις, μιλά για τα παραδοσιακά επαγγέλματα της Κύμης και συγκεκριμένα για το επάγγελμα του ναυτικού. Ως σύζυγος ναυτικού, αναγνωρίζει τα πλεονεκτήματα του επαγγέλματος αυτού. Η ίδια, μάλιστα, έκανε πολλά ταξίδια πλάι στον σύζυγό της και θεωρεί ότι στα ζευγάρια «η απόσταση βοηθάει στο να παραμένουν ερωτευμένοι» και ότι «δεν υπάρχει φθορά στη σχέση όταν ο άλλος λείπει τόσο καιρό». Παρόλα αυτά, όπως αναφέρει, όλα έχουν το τίμημά τους. Αναλύει τις δυσκολίες του επαγγέλματος τονίζοντας την έλλειψη επικοινωνίας με τον σύζυγό της και την ανατροφή των παιδιών με την απουσία του πατέρα τους. Τέλος, φέρνει στη μνήμη της τα συναισθήματά της όταν ο άντρας της μπάρκαρε για πρώτη φορά, καθώς κι ένα περιστατικό από μακρινό του ταξίδι, κατά το οποίο βίωσε από απόσταση τον θάνατο του πατέρα του.

Αφηγήτρια

Κυριακή Πύθουλα, συνταξιούχος, 68 ετών, γιαγιά Αναστασίας

Ομάδα συνέντευξης

Αναστασία Τσιλικοχρύσου, Δήμητρα Χρηστίδη | Β’ Γυμνασίου Κύμης

Αγαπημένο απόσπασμα μαθητών – συνεντευξιαστών

«Ένα περιστατικό το οποίο συνέβη στον άντρα μου, το οποίο ήταν πολύ στενάχωρο, γι’ αυτό και δυσκολεύτηκε να το ξεπεράσει. Όταν βρισκότανε στη ράδα της Μαυριτανίας, και ήταν και Πάσχα, ήταν η Κυριακή των Βαΐων, πέθανε ο πατέρας του. Έπαθε αιφνίδια ένα εγκεφαλικό και μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο πέθανε. Δεν ήξερα πώς να τον ενημερώσω, πώς να του το φέρω πιο μαλακά. Αναγκάστηκα να στείλω τρεις φορές τηλεγράφημα. Ήταν τόσο δύσκολο να φύγει από εκεί που δεν μπόρεσε να έρθει στην κηδεία, δεν μπόρεσε να είναι στην οικογένειά του δίπλα σε μια τόσο τραγική στιγμή».

Διάρκεια συνέντευξης

16 λεπτά

Κατηγορία

Παραδοσιακά επαγγέλματα


Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του «Κύμης αφηγήματα» έργο που χρηματοδοτήθηκε από το ΥΠΠΟ – Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Τμήμα Μουσείων Νεότερου Πολιτισμού, στο πλαίσιο του προγράμματός του για δράσεις Μουσείων και Συλλογών Νεότερου Πολιτισμού 2023.

ΑΛΛΑ ΑΡΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΑΣ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΧΕΙΑ

Please wait…