Ψηφιακό αποθετήριο

Παραδοσιακοί χοροί, τραγούδια και φορεσιές: «Η αρχοντιά του τόπου»

PHOTO3,dimitragkididou

Κατηγορία αρχείου:

Κύμης αφηγήματα

Χρονολογία:

2023

Περίληψη συνέντευξης

Περίληψη συνέντευξης Η Δήμητρα Γκιντίδου είναι συνταξιούχος φιλόλογος και εργάστηκε στο γυμνάσιο της Κύμης για 20 χρόνια. Σήμερα ασχολείται με τα πολιτιστικά και τα εθελοντικά θέματα της Κύμης.

Στη συνέντευξή της μιλά αρχικά για τους παραδοσιακούς χορούς της Κύμης, οι οποίοι έχουν κυρίως επιρροές από τα νησιά του Αιγαίου και τα παράλια της Μικρά Ασίας, για αυτό και θυμίζουν τους νησιώτικους χορούς. Αναφέρει συγκεκριμένους παραδοσιακούς χορούς, τους οποίους συνδέει έναν – έναν με ένα χαρακτηριστικό παραδοσιακό τραγούδι. Αυτοί είναι: ο Συρτός, ο Μπάλος, το Χασαποσέρβικο, ο κλειστός νυφιάτικος χορός και ο Καβοντορίτικος.

Ακόμη, η κυρία Δήμητρα αναφέρει παραδοσιακά μουσικά όργανα που χρησιμοποιήθηκαν και εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται στην Κύμη συνδέοντάς τα με τους πιο σπουδαίους και γνωστούς μουσικούς της περιοχής. Αυτά είναι: το βιολί, που είναι και το βασικότερο, το λαούτο, τα κρουστά και το κλαρίνο.

Τέλος, η αφηγήτρια μιλά για τις παραδοσιακές φορεσιές, γυναικείες και ανδρικές, οι οποίες δεν φοριούνται πια στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Ωστόσο, μπορεί κανείς να τις συναντήσει σε γιορτές και πανηγύρια, σε διάφορους συλλόγους, όπως στον Χορευτικό Σύλλογο Εξάνεμες, αλλά και στη συλλογή του Λαογραφικού Μουσείου Κύμης.

Η κυρία Δήμητρα κλείνει την αφήγησή της τραγουδώντας το αγαπημένο της παραδοσιακό τραγούδι.

Αφηγήτρια

Δήμητρα Γκιντίδου, συνταξιούχος φιλόλογος

Ομάδα συνέντευξης

Ρενίσα Ζόγκου, Κωνσταντίνα Γεραντώνη, Ναταλία Κουνέλη|Λύκειο Κύμης

Αγαπημένο απόσπασμα μαθητών – συνεντευξιαστών

«Πάντως, όταν κάποιος δει τους ανθρώπους, τις γυναίκες προπαντός, να χορεύουν με τοπικές φορεσιές, φαίνεται πολύ έντονα η ομορφιά και η αρχοντιά του τόπου».

Διάρκεια συνέντευξης

14 λεπτά

Κατηγορία

Τραγούδι και Χορός


Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του «Κύμης αφηγήματα» έργο που χρηματοδοτήθηκε από το ΥΠΠΟ – Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Τμήμα Μουσείων Νεότερου Πολιτισμού, στο πλαίσιο του προγράμματός του για δράσεις Μουσείων και Συλλογών Νεότερου Πολιτισμού 2023.

ΑΛΛΑ ΑΡΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΑΣ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΧΕΙΑ

Please wait…