Ψηφιακό αποθετήριο

Κεντήματα και υφαντά ως ενθύμια μέσα στον χρόνο

PHOTO1_StavroulaHartsa

Κατηγορία αρχείου:

Κύμης αφηγήματα

Χρονολογία:

2023

Περίληψη συνέντευξης

Στη συνέντευξή της, η Σταυρούλα Χαρτσά μιλά για τα εργόχειρα, με τα οποία ασχολείται από παιδί. Ήδη από τα μαθητικά της χρόνια, συμμετείχε σε διαγωνισμούς κεντήματος στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς. Από τότε που θυμάται τον εαυτό της κεντούσε κι έπλεκε με το βελονάκι. Δεν το έκανε ποτέ επαγγελματικά, αλλά για ιδία χρήση, με στόχο κυρίως τη διακόσμηση του σπιτιού και φυσικά την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου της. Φέρνει, ακόμη, στη μνήμη της τη μαμά της που ύφαινε στον αργαλειό του σπιτιού τους. Μάλιστα, τα υφαντά αυτά τα έχει φυλάξει ως ενθύμια για τα παιδιά και τα εγγόνια της. Τέλος, η αφηγήτρια μιλά για τη σηροτροφία και τα κουκουλάρικα κάντρα. Πρόκειται για μια παραδοσιακή τέχνη, πολύ γνωστή στην Κύμη, όπου τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια σημαντική προσπάθεια αναβίωσής της.

Αφηγήτρια

Σταυρούλα Χαρτσά, 71 ετών, οικιακά, θεία Γιάννη

Ομάδα συνέντευξης

Νικολέτα Λούπου, Γιάννης Κωνσταντίνου|Γ’ Γυμνασίου Κύμης

Αγαπημένο απόσπασμα μαθητών – συνεντευξιαστών

«Τότε στο δημοτικό, στο τέλος κάθε χρονιάς, κάναμε σε μια αίθουσα εκθέσεις κεντημάτων. Ό,τι κεντούσα εγώ και κάθε άλλο παιδάκι, τα πηγαίναμε στο σχολείο, τα βάζανε στον τοίχο, τα βάζανε πάνω σε καρέκλες και ερχόντουσαν στη γιορτή που τελείωνε η χρονιά και τα βλέπανε όλοι Και έβγαινε το καλύτερο».

Διάρκεια συνέντευξης

11 λεπτά

Κατηγορία

Εργόχειρα και χειροτεχνία


Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του «Κύμης αφηγήματα» έργο που χρηματοδοτήθηκε από το ΥΠΠΟ – Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Τμήμα Μουσείων Νεότερου Πολιτισμού, στο πλαίσιο του προγράμματός του για δράσεις Μουσείων και Συλλογών Νεότερου Πολιτισμού 2023.

ΑΛΛΑ ΑΡΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΑΣ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΧΕΙΑ

Please wait…