Ψηφιακό αποθετήριο

Η καθημερινότητα και τα έθιμα μιας άλλης εποχής στους Ανδρωνιάνους

Η καθημερινότητα και τα έθιμα μιας άλλης εποχής στους Ανδρωνιάνους

Κατηγορία αρχείου:

Κύμης αφηγήματα

Χρονολογία:

2023

Περίληψη συνέντευξης

Η κυρία Ευαγγελία Τσομάκα περιγράφει στη συνέντευξή της τα ήθη και έθιμα των Ανδρωνιάνων (χωριό του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου) κατά τις δεκαετίες του ’50, ’60 και ’70. Γεννημένη το ‘47 και ξεκινώντας από τα παιδικά και μαθητικά της χρόνια, μας αφηγείται πώς μεγάλωσε στις δύσκολες εποχές μετά τον Εμφύλιο, πώς ήταν η οικογενειακή της ζωή και η αγροτική καθημερινότητα. Έπειτα, αναλύει τα έθιμα του γάμου, της βάπτισης και της κηδείας, και μιλάει για το πώς περνούσαν στους Ανδρωνιάνους τα Χριστούγεννα και το Πάσχα. Η αφηγήτρια διηγείται, επίσης, πότε και πώς ήταν οι Απόκριες στο χωριό αναφερόμενη στους μασκαράδες και στις μεταμφιέσεις τους. Παρά τα δύσκολα χρόνια της παιδικής της ηλικίας, η κυρία Ευαγγελία κλείνει τη συνέντευξή της λέγοντας: «ήταν ωραία που θυμηθήκαμε τα παλιά».

Αφηγήτρια

Ευαγγελία Τσομάκα, συνταξιούχος, 76 ετών

Ομάδα συνέντευξης

Γεώργιος Τσομάκας, Γεώργιος Τζαφάλιας | Γ’ Γυμνασίου Κύμης

Αγαπημένο απόσπασμα μαθητών – συνεντευξιαστών

«Το αγαπημένο μας απόσπασμα από αυτήν τη συνέντευξη που μας ταξίδεψε μερικές δεκαετίες πίσω είναι το σημείο που μας διηγείται λεπτομερώς πως ήταν οι Απόκριες της τότε εποχής με την τώρα, είναι τα άκρως αντίθετα. Γιατί το λέμε αυτό; Γιατί τώρα οι Απόκριες έχουν εμπορευματοποιηθεί στο έπακρο, δηλαδή, τότε δεν υπήρχαν τα άρματα, οι στολές, τα κομφετί και η ξένη μουσική. Τότε ντυνόντουσαν με ό,τι είχαν στα σπίτια τους και γλεντούσαν με παραδοσιακά αποκριάτικα τραγούδια».

Διάρκεια συνέντευξης

29 λεπτά

Κατηγορία

Έθιμα και γιορτές


Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του «Κύμης αφηγήματα» έργο που χρηματοδοτήθηκε από το ΥΠΠΟ – Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Τμήμα Μουσείων Νεότερου Πολιτισμού, στο πλαίσιο του προγράμματός του για δράσεις Μουσείων και Συλλογών Νεότερου Πολιτισμού 2023.

ΑΛΛΑ ΑΡΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΑΣ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΧΕΙΑ

Please wait…