Ψηφιακό αποθετήριο

«Έχω γυρίσει όλο τον κόσμο»: Στα καράβια από 14 χρονών

Στα καράβια από 14 χρονών

Κατηγορία αρχείου:

Κύμης αφηγήματα

Χρονολογία:

2023

Περίληψη συνέντευξης

Ο Γιάννης Ρούσσος, ως συνταξιούχος πλέον, μιλά για το επάγγελμα του ναυτικού. Με το που τελείωσε το δημοτικό και μόλις σε ηλικία δεκατεσσάρων χρονών, πήγε να δουλέψει στα καράβια. Ξεκίνησε ως κατώτερο πλήρωμα, και σιγά σιγά έγινε τρίτος μηχανικός φτάνοντας μέχρι και δεύτερος. Ο ίδιος δούλευε σε πετρελαιοφόρα καράβια και αναφέρει την ιδιαιτερότητα αυτών των πλοίων. Θυμάται το πρώτο του μπάρκο και το πώς ξεκίνησε η ναυτική του πορεία. Περιγράφει τις συνθήκες εργασίας και τις δυσκολίες του επαγγέλματος, όπως τον καιρό και την έλλειψη επικοινωνίας με τους δικούς του ανθρώπους. Τέλος, μοιράζεται τις αναμνήσεις και τις εμπειρίες του από διάφορα ταξίδια που έκανε ανά τον κόσμο και την αγάπη του για το επάγγελμά του.

Αφηγητής

Γιάννης Ρούσσος, συνταξιούχος ναυτικός, 78 ετών, παππούς Αθηνάς

Ομάδα συνέντευξης

Αθηνά Ρούσσου, Κατερίνα Πασχάλη | Β’ Γυμνασίου Κύμης

Αγαπημένο απόσπασμα μαθητών – συνεντευξιαστών

«Μία φορά ταξιδεύαμε, ερχόμαστε προς Ευρώπη για να περάσουμε το Γιβραλτάρ, και βλέπαμε μακριά μας φωτοβολίδες κόκκινες. [..] Και βρήκαμε ένα κότερο που οι μηχανές του είχανε σταματήσει και οι ανθρώποι κινδυνεύανε.[..] Το ρεμούλκησε ο πλοίαρχος με τους ανθυποπλοιάρχους και το φέραμε μέχρι το Γιβραλτάρ. Τους σώσαμε. Θα βουλιάζανε οι ανθρώποι».

Διάρκεια συνέντευξης

19 λεπτά

Κατηγορία

Παραδοσιακά επαγγέλματα


Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του «Κύμης αφηγήματα» έργο που χρηματοδοτήθηκε από το ΥΠΠΟ – Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Τμήμα Μουσείων Νεότερου Πολιτισμού, στο πλαίσιο του προγράμματός του για δράσεις Μουσείων και Συλλογών Νεότερου Πολιτισμού 2023.

ΑΛΛΑ ΑΡΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΑΣ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΧΕΙΑ

Please wait…